Preventing diseases


Bijna alle papegaaien schreeuwen en bijten wel eens een keertje. Er zijn een heleboel oplossingen bekend in de vogelwereld maar volgens mij werken ze niet allemaal even goed. Soms maken ze het probleem zelfs erger!

Toen ik mijn eerste papegaai (Iago) kocht werd mij verteld dat ik als volgt moest reageren op bijtgedrag: Pak je papegaai bij zijn snavel en schud dan een beetje. Later hoorde ik echter dat ik heel erg hard NEE moest zeggen tegen mijn papegaai. Weer andere mensen zeiden dat ik mijn papegaai een tik op zijn snavel moest geven. "Als je papegaai schreeuwt, zet hem dan in het donker" en "Als hij schreeuwt, schreeuw dan dat hij stil moet zijn" waren twee andere 'tips'.
Deze manieren werken naar mijn mening helemaal niet. Ik heb het tikje op de snavel geprobeerd als mijn papegaaitje schreeuwde: Dan maakte hij nog meer scene.
Schreeuwen naar je papegaai is nog veel erger: Papegaaien zijn gek op 'drama'! Als ze schreeuwen en jij gaat terug schreeuwen zullen ze je hebben waar ze je hebben willen. Denk je maar eens in: Wat is er leuker dan een mens, die schreeuwend met een rood hoofd voor de kooi verschijnt, iedere keer als je begint te schreeuwen? Oh, hij gaat weg, laten we nog een keertje schreeuwen. Oh daar istie weer..
Schreeuwen is voor de meeste papegaaien namelijk heel normaal gedrag voor papegaaien. Zij schreeuwen niet alleen wanneer ze boos zijn of schrikken, maar ook als ze het naar hun zin hebben. Dit is een heel belangrijk verschil tussen papegaaien en hun verzorgers. Wij nemen al te vaak aan dat schreeuwen dezelfde reactie oproept bij vogels als bij mensen maar als we dit denken zitten we zo ontzettend fout!

Wat moeten we dan doen? Als je papegaai schreeuwt, doe dat NIETS! Ren niet naar de kooi en ga als een gek staan schreeuwen want, zoals je net al had gelezen, dat vindt hij vaak alleen maar leuk.
Als je vogel bijt, moet je niet laten blijken dat je boos of gefrustreerd wordt. Laat die kleine ondeugd daarentegen gewoon op en af stappen op commando. Zo laat je de vogel zien dat JIJ de leiding hebt en niet de vogel. Soms kan de vogel hierdoor een beetje boos en gefrustreerd van worden en hij zal dan soms proberen je te stoppen door te bijten. Probeer hier dan niet op te letten (Kan soms moeilijk en zelfs pijnlijk zijn!) en ga door hem op en af te laten stappen. Raak niet gefrustreerd als je papegaai niet op of af wil stappen. Verander niet de manier waarop je het 'op' en 'af' commando geeft. Laat de papegaai zien dat je anders onder controle hebt en dat het niet JOUW probleem is dat hij iets niet doet, maar dat het ZIJN probleem is. (Hij krijgt geen knuffeltjes, en da's echt erg!)
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission