Cages
 

Waarom kortwieken?
Om de simpele reden dat vogels tegen ruiten aan kunnen vliegen, door een open raam of deur, of op fornuizen kunnen landen, om maar een paar redenen te noemen. Kortwieken is ook erg handig voor het geval je je papegaai wilt trainen omdat hij dan niet kan wegvliegen als het trainen hem niet bevalt. Een andere reden is dat je vogel dan niet hoger kan gaan zitten dan jij zelf, zo blijf je zelf de baas.

Hoeveel moet ik knippen?
Als je vogel in een hoek van 45 graden naar beneden kan vliegen kan je het kortwieken als geslaagd beschouwen. Als een papegaai te 'zwaar' wordt geknipt kan hij gewond raken doordat hij naar beneden stort. Als hij naar beneden springt of valt en hij kan niet goed naar beneden 'fladderen' kan hij zijn nek breken, pas daarom op dat je niet te 'zwaar' knipt. Kortwieken is anders voor iedere vogelsoort; sommige vogels zijn erg lichtgebouwd en andere zijn zwaarder gebouwd.
Vogels moeten geknipt worden zodra hun veren weer zijn aangegroeid. Kijk daarbij uit dat er geen bloedveren worden geraakt omdat het knippen van deze veren heel erg pijnlijk en in sommmige gevallen zelfs fataal kan zijn. Deze veren kunnen omschreven worden als veren die nog steeds in een was-achtig omhulsteltje zitten. Zo lang je beschermingen van de veren niet knipt kan je er vrijwel zeker van zijn dat je veilig knipt.Wat en hoe moet ik knippen?
Als je regelmatig oefent met het uittrekken van de vleugels dan kan je waarschijnlijk je papegaai kortwieken zonder dat hij in een handdoek gewikkeld hoeft te worden. Als dit niet kan, wikkel je papegaai dan regelmatig in een handdoek en geef hem lekkere dingen, praat zachtjes tegen hem en laat hem allerlei dingen in het huis zien, zodat hij de handdoek niet associeert met iets ergs.
De enige veren die je moet knippen zijn de buitenste slagpennen. Dit zijn lange veren aan de buitenkant van de vleugel. Begin aan de buitenkant de tiende veer te knippen en knip dan naar het midden.
Test altijd of je goed genoeg gekortwiekt hebt, door je vogel voorzichtig op een bed of bank te gooien vanaf een halve meter afstand. Als je goed hebt geknipt moet de vogel nu zoals hierboven beschreven naar beneden fladderen.
Knip nooit van een vleugel de veren omdat een vogel dan uit balans kan raken als hij weg probeert te vliegen.
Knip de slagpennen zover dat de uiteinden zich net onder de dekveren bevinden. De dekveren omgeven de kantjes dan die ruw zijn van het knippen en zo voorkomen zij dat ze de huid irriteren.
Als je niet helemaal zeker bent of je wel goed knipt of je nog nooit iemand hebt zien kortwieken, ga dan naar een goede vogelarts om je vogel te laten knippen. Zo kun je tragedies voorkomen.

Klik om te vergroten
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission