Inhoudsopgave

 1. Wat moet ik over wegen voordat ik een papegaai koop?

 2. Welke soort past bij mij?

 3. Waar moet ik op letten bij de koop?

 4. Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een kooi, speeltjes e.d?

 5. Wat voor voer moet ik mijn papegaai geven?

 6. Wat houdt de verzorging van een papegaai in?


Wat moet ik overwegen voordat ik een papegaai koop?
 

 • Papegaaien zijn heel erg intelligent en sociaal. Als u een vogel alleen in zijn kooi houdt kan die zich gaan vervelen en gedragsstoornissen ontwikkelen. (Heel vaak ontwikkelen ze die toch wel omdat mensen te weinig van het gedrag van papegaaien weten)

 • Bedenk heel goed hoeveel tijd, geld en inspanning er in gestoken moet worden. Ze kunnen wel eens onverwachts ziek worden. De kosten voor de dierenarts zijn niet misselijk!

 • Een papegaai vraagt net zoveel (soms zelfs meer) aandacht dan een hond!

 • Papegaaien worden heel erg oud.

 • Papegaaien kunnen erg veel schade aanrichten met hun snavel. Mijn tafelpoten hebben het moeten ontgelden evenals de bank.

 • Wat ze met de tafelpoten e.d. kunnen doen kunnen ze natuurlijk ook een keer met een vinger doen. Alle papegaaien bijten wel een keertje. Dit gaat vaak gepaard met het volwassen worden.

 • Papegaaien kunnen erg hard schreeuwen! Vooral de ara's, amazones en kaketoes kunnen er aardig wat van. Ik heb er dan misschien geen problemen mee, maar wat te denken van de buren?

 • Denk ook aan vergiftingen! Wat voor mensen totaal onschadelijk is kan fataal zijn voor de papegaai. Te denken valt aan tefal-pannen, bepaalde huiskamerplanten enzovoort. Ik heb nog maar een tefalpan in huis en als deze op het vuur gaat, houd ik de keukendeur dicht en de buitendeur (van de keuken naar buiten) open.

 • Terug naar begin


  Welke soort past bij mij?
   

  Grasparkieten:

   

   

  betrekkelijk goedkoop
  ruim beschikbaar
  gemakkelijk te huisvesten
  gemakkelijk tam te maken
  redelijk goede praters
  veel kleurenvariëteiten

  Dwergpapegaaitjes:

   

   

  betrekkelijk goedkoop
  ruim beschikbaar
  gemakkelijk te huisvesten
  gemakkelijk tam te maken
  géén praters
  veel kleurvariëteiten
  vrij nerveus in gedrag, zeer actief
  hard stemgeluid
  houden van gezelschap van hun eigen soort

  Valkparkieten:

   

   

  nerveuzer dan grasparkieten
  goede huisdieren als ze jong gekocht worden
  géén goede praters
  actief, hard stemgeluid
  houden van gezelschap van hun eigen soort

  Grijze roodstaart:

   

   

  kunnen nerveus zijn en afkerig om aangeraakt te worden
  goede praters
  geneigd om veren te plukken als ze zich vervelen

  Amazones:

   

   

  luidruchtig
  kunnen onberekenbaar zijn
  kunnen hard bijten
  goede praters
  geneigd om relatieproblemen te geven, d.w.z. heerszuchtig over één lid van het gezin

  Kaketoes:

   

   

  veeleisend
  over het algemeen redelijk goede praters
  geneigd om te krijsen

  Ara's:

   

   

  erg luidruchtig
  kunnen agressief zijn tegen vreemden
  erg sterke snavel
  over het algemeen geen bijzondere praters

  Terug naar begin

  Waar moet ik op letten bij de koop?


  Een gezonde papegaai...

  Terug naar begin


  Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een kooi, speeltjes e.d?

   
 • Koop de grootst mogelijke kooi die u kunt huisvesten/ betalen. Een kooi is nooit te groot, doch altijd te klein!

 • Bij de aanschaf van de kooi moet men bedenken dat een papegaai heel oud kan worden. Neem dus een degelijke kooi, die gemakkelijk schoon te maken is. Nu is het misschien niet zo'n probleem dat er geen schuif-lade of iets dergelijks in zit, maar later kan dit een bron van ergernis worden.
  De Amerikaanse, gepoedercoate kooien zijn gemakkelijk schoon te houden.

 • Let op met de 'gewone' papegaaienkooien! Deze hebben dikwijls een giftige laag of zijn gemaakt van giftig materiaal. (zink o.a.) Op korte termijn is er soms niets aan de papegaai te merken, soms overlijdt de papegaai pas na jaren aan deze vergiftigingen. De beste kooien zijn van roestvrij staal. Deze zijn echter erg duur en moeilijk te krijgen!

 • Hetzelfde geldt voor speeltjes met metalen kettingen. Deze zouden ook vermeden moeten worden. Acryl speeltjes zijn een goed alternatief, evenals hout- en touwspeeltjes.

 • Terug naar begin

  Wat voor voer moet ik mijn papegaai geven?

  Hier kan ik heel erg kort over zijn: Naar mijn ervaring zijn pellets de beste oplossing omdat wij onze papegaaien niet alle voedingstoffen kunnen laten eten die zij in de natuur wel binnenkrijgen.
  Ik kan ze wel een uitgebalanceerd dieet van zaden, groenten, fruit, eivoer enzovoort voorzetten maar wie zegt dat ze alles op eten? Papegaaien zijn kieskeurige eters en weten precies hoe ze een nieuw bakje voer moeten krijgen: Door alles op de grond te gooien bijvoorbeeld.
  Ik ben van mening dat het pelletvoer geen kleurstoffen moet bevatten. Zelf gebruik ik Harrison's bird foods, welke volgens mij als enige pellet-soort te koop is bij dierenartsen. (Al die dierenartsen kunnen het moeilijk allemaal bij het verkeerde eind hebben, toch?) Deze pellet bevat geen kleurstoffen en is gemaakt van onbespoten produkten. Daarnaast krijgen mijn gaaitjes als tractatie een stukje fruit of groente.

  Terug naar begin

  Wat houdt de verzorging van een papegaai in?
   

 • Een papegaai kortwieken. Ik ben hier voorstander van omdat een papegaai dan niet hoger kan gaan zitten. In de natuur is de papegaai die het hoogste zit de baas. Als de papegaai dus op uw hoofd landt bevindt hij zich in een dominante positie. De vogel is echter niet in staat u te beschermen, zodat de vogel onzeker wordt. Daarom zou ik iedereen aanraden (vooral met de grote papegaaien die in de huiskamer gehouden worden) te kortwieken.
  Een papegaai die nog kan vliegen kan o.a. wegvliegen door een openstaand raam of openstaande deur of landen op een fornuis of in een pan. Niet te vergeten kan hij ook nog in een afwasteiltje met sop vallen. Nu hoeft hij niet meteen te verdrinken maar het sopwater is niet echt gezond voor een papegaai.

 • Nagels bijhouden. Ik raad het vijlen aan, aangezien bij de meeste soorten de ader niet te zien is. Vijlen is minder 'drastisch'

 • Een dagelijkse sproeibeurt. Veel papegaaien maken een scene als ze gesproeid worden. Zo ook die van mij in het begin. Dan moet u niet besluiten de papegaai zijn zin te geven! U kunt de papegaai aan de plantenspuit laten voelen, terwijl hij op de hand zit. Daarna sproeit u hem. Hiermee kan een paar keer per dag geoefend worden.

 • Aandacht! Een papegaai is erg intelligent en moet enkele uren per dag bezig gehouden worden.

 • Een goede nachtrust. Een doek over de kooi of een doek over een kleine kooi (waar de papegaai in zit als hij naar 'bed' gaat) is een goed alternatief als de kooi te groot is voor een doek.

 • Terug naar begin

  www.fluffies.org
  Copyright © 2001- 2005
  All About Parrots & Alles over papegaaien
  All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
  All rights reserved.
  No content may be used or reproduced without the author's written permission