Handfeeding
 

Ik raad het kopen van nog niet zelfstandige papegaaien heel erg af. De risico's van hand opfok vrij groot zijn. Krop verbrandingen en longonstekingen kunnen het gevolg zijn van fouten die men bij de handopfok maakt. Longontsteking wordt veroorzaakt doordat de papegaai per ongeluk zijn papje 'inhaleert' ( Het wordt dan te snel of te langzaam verstrekt) Tevens kunnen schimmel infecties en bacteriele infecties het gevolg zijn van onkundige handopfok.
Nee dat gebeurt mij niet, hoor ik je denken. Nou dat dacht ik dus ook, en daarmee maakte ik een ongelooflijk domme fout. Ik ben er niet trots op, maar ik vind mijn trots toch ondergeschikt aan het risico wat papegaaien baby's lopen doordat zij verkocht worden nog voordat zij zelfstandig kunnen eten.
Misschien kan ik met mijn verhaal mensen wakker schudden en enkele papegaaien (en hun eigenaren) een heleboel leed besparen.
Laat je niks aanpraten dat het met de hand grootbrengen van een papegaaien een fluitje van een cent is, want dat is het niet!

Ik was nog niet goed bekend met handopfok maar de verkoper maakte mij wijs dat het een eitje was om een baby papegaai met de hand groot te brengen. Het was harstikke simpel volgens hem: Je maakt het papje aan met heet water en voert het dan aan je papegaai tot zijn kropje vol zit. Toen ik mezelf dus over had laten halen, kocht ik het kleinste en schattigste Senegal papegaaitje van het nestje en noemde hem Iago. (Naar de papegaai in Disney's Aladdin) Ik was helemaal vol van hem, en dat handvoeren, nou dat zou me ook wel lukken!
In het begin ging alles goed: Iago at lekker van zijn papje... Maar na een paar weken begon hij plotseling zijn eten op te geven. Ik was harstikke bezorgd en ging naar de dierenarts, waar ze me wat antibiotica gaven. Ze wisten niet eens wat hij had, maar ze konden hem wel antibiotica geven! De dierenarts wist trouwens niet eens dat Iago een Senegal papegaaitje was, terwijl hij toch echt bekend staat als vogelarts.
Het ging echt niet beter en na een tijdje ging ik maar naar een andere dierenarts, aangezien ik de laatste voor geen meter meer vertrouwde. Hij wist dus ook niet wat voor soort Iago was en gaf hem een antibiotica injectie. Voor de rest deed hij niks anders, ja mij afschepen met een enorme rekening!
Een paar daagjes ging het weer ietsjes beter, maar toen begon Iago weer over te geven. Ik was harstikke ongerust en ben toen maar naar een hele goede vogelarts in Amsterdam gegaan. Tenminste, de winkel eigenaar had gezegd dat hij erg goed was. Ik moest mijn knuffeltje daar achterlaten en toen ik na een paar dagen terug kwam om mijn papegaaitje op te halen wist Iago niet eens meer wie ik was! Ik kreeg een enorme rekening en ze vertelden mij dat ze niets hadden kunnen vinden.
Op een avond was ik Iago aan het voeren toen ik merkte dat hij wat van zijn papje had gemorst. Tenminste, zo leek het dan. Ik ontdekte plotseling een enorm gat in zijn krop waar zijn papje met een noodgang uitliep: Alles wat ik hem voerde kwam er met dezelfde snelheid weer uitstromen door dat gat. Het was echt heel eng en Iago gaf geen kick, hij liet helemaal niet merken dat hij pijn had. Mijn hart brak bijna om hem zo treurig te zien.. Hij was zo'n grote jongen, hij gaf geen kick als ik de wond aanraakte. Ik haastte mij naar de dienstdoende dierenarts en zij hechtte zijn krop.
Een week later ontdekte ik dat zijn kropje weer open was gegaan op een andere plek. Ik haastte mij weer naar de dierenarts en zij hechtte hem weer. Gelukkig ging zijn krop hierna niet meer open..
Het was nog wel heel erg moeilijk om Iago zelfstandig te laten eten omdat hij het vertikte om zijn groenten en fruit te proeven. Hij vond zijn papje veel te lekker denk ik.. Gelukkig begon hij wel na een paar maanden zelfstandig te eten, maar ik zou niemand die onervaren is, aanraden om hun papegaai met de hand groot te brengen. Met Iago liep het gelukkig goed af, dankzij mijn dierenarts.
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission