Handy to teach

 

Naar mate je papegaai volwassen wordt, kunnen er gedrags veranderingen optreden. (Leuke en minder leuke!) Ik zal enkele gedrags veranderingen noemen die typerend zijn voor nestgedrag:

1
Meer en vaker geluid maken dan anders

2
Harder bijten dan anders

3
“Flat back”-en (Plat gaan liggen)

4
Meer slopen dan gebruikelijk

5
Voer opgeven kan ook voorkomen buiten het broedseizoen als je papegaaitje je zijn affectie wil laten blijken maar het komt vaker voor binnen het broedseizoen dan erbuiten. (net zoals mijn senegal papegaaitje)

6
Masturberen. Mijn kaketoe wrijft zijn kontje tegen mijn hand aan, vooral als ik mijn hand op de bank neerleg: Dan begint hij op mijn hand te rijden alsof zijn leven ervan af hangt!

Maar wat kan je doen tegen dit seizoens gebonden bijten? Het is heel verstandig om je papegaai zijn vleugels gekortwiekt te houden omdat er een relatie is tussen vliegmogelijkheid en agressie. En dat  is niet alleen gedurende het broedseizoen het geval!
Mijn senegal papegaaitje was altijd ontzettend lief en ik liet hem een keertje zijn vleugeltjes ‘houden’. Hij werd ontzettend moeilijk, wilde zijn kooi niet meer in en hij probeerde me te bijten als ik hem erin (of eruit) wilde halen. Nooit hard, maar toch!
Toen ik zijn vleugels weer had geknipt verdween dit gedrag zeer snel.
Maak een kalender waarop je bijhoudt wanneer je papegaai broedgedrag gaat vertonen. Zo kunnen een heleboel  problemen voorkomen worden. Moedig nestgedrag nooit aan: Je bent immers niet de partner van je papegaaitje. Aanmoedigen houdt in: Aaien op de rug, onder de vleugels en rond de staartveren. Je papegaaitje op zijn koppie krabbelen mag dus wel!
Als je papegaai geobsedeerd raakt door een speeltje of iets anders, verwijder het dan.
Als je papegaai gaat rijden op je hand (zoals Zazu) laat hem dan op en af stappen zodat hij het rijden vergeet. Straf je vogel nooit voor dit  gedrag en schreeuw in geen geval naar je  papegaaitje want hij zal hoogstwaarschijnlijk dit schreeuwen associeren met plezier. (Zie ook bijten en schreeuwen)
 


www.fluffies.org
Copyright © 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission