Mijn prijzenkast
 

1. Poicephalus s. senegalus (Linne 1766)

Senegal Papagaai
Bontboertje
 

Beschrijving: De senegal papegaai heeft een grotendeels groen verenpak; Senegalpapegaaien hebben een grijze kop; de veren bij het oor hebben een zilverachtige glans; lage borststreek en de buik zijn geel tot oranjegeel; onder hun vleugel- en staart-aanzet zijn ze heldergeel, de staart van deze papegaai is bruin-groen; de ring rond hun ogen is zwart; de snavel is eveneens zeart; de iris is geel; de poten zijn donkergroen. Jonge bonte boertjes hebben een wat 'doffer' verenpakje; de iris is dan nog donker.

Lengte: 23 cm

Verspreiding: De Senegalpapegaai komt voor in Senegal, Gambia, Guinea-Bissau en Guinea.

Leefomgeving: Senegal papegaaien leven in savannes met bomen, savannes bosrijk gebied en open bosgebied, fourageert geregeld in gecultiveerde gebieden.

Status: De senegalpapegaai komt vrij regelmatig voor, populatie fluctueert in gebieden afhankelijk van de aanwezigheid van voedsel.

Gewoontes: De senegalpapegaai is vaak alleen, in paren of in kleine groepen van 10 tot 20 papegaaien buiten het broedseizoen te vinden; verlegen; niet te benaderen; als hij overvliegt is de Senegalpapegaai lawaaierig; vlucht is direct, maar niet snel; De bonte boer migreert afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel; hun roep bestaat uit een serie van korte kreten en hoge fluidgeluidjes; de alarmroep klinkt rauw.

Natuurlijk dieet: Senegal papegaaien eten zaden, graan, fruit (vooral vijgen), gierst, mais en pinda's in gecultiveerde gebieden.

Broedgedrag: Senegalpapegaaien broeden van september tot november; nesten in grote bomen; eiergrootte 29.4 x 26.4 mm.

Avicultuur: De Senegal papegaai is een medium-lawaaierige papegaai; ze zijn levendig als ze niet in de gaten worden gehouden; oudere geimporteerde Senegalpapegaaien blijven een beetje gereserveerd; soms vertonen zij paniekerig gedrag als ze worden benaderd door de houder; jonge Senegalpapegaaien worden snel vertrouwd met hun houder; voorzie ze geregeld van hout; ze zijn gek op het kauwen op hout dat vergaat; over het algemeen tolerant jegens andere vogels.


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission