Preventing diseases
 

Ik zal dit onderwerp aanhalen omdat de meeste mensen op vakantie gaan. Zover ik weet zijn er enkele dierenwinkels die deze service aanbieden, betaald of gratis. Ik raad mensen het gebruik van deze services nadrukkelijk af, omdat andere mensen (die mogelijk een met pbfd of andere ziektes besmette vogel bezitten) hoogstwaarschijnlijk ook van deze service gebruik maken.
Deze dierenwinkels lijken dan wel erg behulpzaam en vriendelijk, door je de mogelijkheid te bieden een fijne vakantie te vieren zonder uw vogel. Vaak wordt als argument aangevoerd dat het fijn is voor je vogel om zich tijdens jouw afwezigheid te vermaken met soortgenoten. Je loopt echter een gigantisch risico door je vogel daar achter te laten!

Mijn advies is: Kijk eerst of je een vriend of familie-lid kan vinden die goed om kan gaan met je papegaai, of tenminste bereid is om heel erg zijn best te doen! Voordat je op vakantie gaat kun je dan oefenen met de papegaaien-oppas.
Oefen een paar basis dingen zoals op en afstappen en de papegaai in de kooi zetten. Het is raadzaam de volgende dingen aan te halen:

1
Wat de favoriete lekkernijen van je papegaai zijn

2
Hoe laat het bedtijd is voor je papegaai

3
Wat de papegaaien-oppas moet doen in het geval je papegaai bijt of schreeuwt en wat hij/zij absoluut niet moet doen! Dit klinkt misschien stom maar al de vooruitgang die je hebt geboekt met je papegaai kunnen snel weer teniet worden gedaan. Je papegaai kan zelfs op ideetjes gebracht worden: Om te bijten bijvoorbeeld als gevolg van een voor de papegaai grappige reactie van de papegaaien-oppas. Of hoe hij lekkere snoepjes krijgt als hij gaat schreeuwen… Je kan je papegaai dit gedrag dan wel weer afleren, maar voorkomen is beter dan genezen.

4
Op wat voor tijden je papegaai zijn eten krijgt. Dit klinkt erg grappig maar mijn inka kaketoe weigert zijn ontbijt te nuttigen als ik het meteen nadat ik hem uit zijn slaapkooi heb gehaald verstrek. Als hij het dan krijgt gooit hij demonstratief alles uit zijn bakje. Ik heb gemerkt dat hij het minste knoeit als ik hem zijn ontbijt na een uurtje geef. Dat doe ik dan dus ook. Het is trouwens ook zo dat als ik hem zijn avondeten voor kwart voor acht aanbiedt, hij zeker alles op de grond gooit. Als ik langer wacht dan half negen, ongeacht of het nu winter of zomer is, zorgt hij echt dat ik weet dat hij aanwezig is en HONGER heeft. Ik weiger hem dan voer te geven, totdat hij stil is, omdat ik niet wil dat hij schreeuwen krijgen gaat associeren met eten krijgen. En geloof me, dat kan een tijdje duren!
Dus om de papegaaien-oppas niet helemaal gestoord te maken, vertel ik dat Zazu zijn eten moet krijgen om acht uur precies.

Voor het geval je een professionele papegaaien-oppas wil regelen, let dan asjeblieft op hoe ervaren deze is, vraag naar referenties (trek deze allemaal na!) en vraag hoe ze in bepaalde situaties zouden handelen. Als ze deze dingen niet naar jouw tevredenheid antwoorden, zoek dan gewoon verder naar een andere papegaaien-oppas.
Bedenk dat het een moeilijke taak kan zijn om een papegaaien-oppas te vinden met voldoende ervaring, dus let ook op dingen zoals hoe snel iemand leert, hoe hij/zij omgaat met de papegaai, of met andere dieren enzovoort..
 


www.fluffies.org
Copyright © 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission