Preventing diseases
 

Hier zal ik enkele manieren beschrijven en tips  geven om papegaaien op pellets over te schakelen. Houdt wel in de gaten dat de papegaai niet meer dan 10 procent van zijn  gewicht mag verliezen. Een hele nauwkeurige weegschaal is hierbij erg belangrijk!
24 februari 2005, scroll naar beneden!

1
Begin pellets iedere dag aan te bieden in een bakje. Zet het oude voer twee keer per dag 30 minuten lang in de kooi. (In de ochtend en in de avond)

2
Mix kleine hoeveelheden pellets met het oude voer en verhoog het percentage pellets gedurende  3-5 dagen  totdat je het oude voer geheel hebt vervangen door pellets.

3
De manieren hierboven werkten niet bij mijn inka kaketoe. Hem heb ik overgeschakeld op pellets door hem anderhalve dag te laten hongeren. Nou ja, met het bakje pellets in zijn kooi natuurlijk! Dit is naar mijn weten het maximum om je papegaai zonder voer te zetten. Hierna  begon  hij van zijn pellets te eten en hij is er nooit meer mee opgehouden. Ik controleerde zijn krop regelmatig, om te voelen of hij al iets had gegeten en dus niet alleen zijn pellets had verkruimeld.
(Dit is geen goede methode, lees aub het stukje hieronder!)


24 februari 2005
*** BELANGRIJK! ***

Ik las ergens anders dat het gaan slapen zonder voeding in de krop zeer ongezond is omdat de spijsvertering op gang moet blijven in de nacht.
Bij kleine vogels kan het gaan slapen zonder voeding in de krop al na 1 nacht leiden tot de dood.
(Door bloedingen die dan ontstaan)
Ook voor grotere vogels is het gaan slapen zonder voeding in de krop zeer slecht!
Doordat de spijsvertering stopt kan er een bloeding optreden..
Dit is vooral van belang te weten als je je papegaai overzet op pellets/ander voer.
Mocht je papegaai niets van zijn nieuwe voer hebben gegeten, zet hem dan een klein beetje van zijn oude voer voor
om veilig de nacht door te komen!
 


4
Mijn Senegal papegaai heb ik op de volgende manier overgezet op pellets: Ik zette mijn Senegal papegaai op  de bank en  voor zijn neus begon ik de pellets te breken en ervan te knabbelen. Iago werd heel erg geinteresseerd maar ik gaf hem nog geen pellet. Ik bleef nog even knabbelen, terwijl ik de pellet goed zichtbaar voor hem hield.
Na een tijdje gaf ik een pellet aan hem. Hij was ontzettend nieuwsgierig geworden waar ik nou zo van het knabbelen was. Dus toen ik hem een pellet gaf begon hij er meteen aan te knabbelen. Ik denk dat hij nog niet genoeg overtuigd was, aangezien hij zijn pellet na een tijdje  weer liet vallen. Dus ik pakte een  kopje water en maakte de pellet een beetje nat (Zodat hij week werd) en bood hem aan tussen mijn lippen. Hij begon meteen te eten en ik maakte nog een pellet nat, die hij ook in zijn geheel opat! Hij knoeide niet eens. De doordrenkte pellet kan ook tussen je vingers aangeboden worden maar dit werkte het beste voor mij.
Nadat ik een paar pellets tussen mijn lippen had aangeboden, begon ik ze tussen mijn vingers aan te bieden en Iago at ze allemaal op zonder ook maar een kruimeltje te knoeien!
Merk nog op dat ik hem helemaal  niet had ‘uitgehongerd’ en dat hij een uur eerder nog van zijn zaad had gegeten.

5
Ik heb ook gelezen dat het kan helpen als je de pellets in sinaasappelsap of in andere fruitsappen weekt en zo aan je papegaai aanbiedt.

6
Het verhitten van de pellets kan ook werken. Warm voer wordt namelijk vaak sneller geaccepteerd. Mijn kaketoe eet namelijk geen koude broccoli, wel warme, gekookte.

7
Volgens Harrison bird food kan het ook helpen als je de omgeving van de vogel verandert. Zet je vogel bijvoorbeeld in een doos of in een visglas. Verwijder speeltjes en stokken en strooi wat pellets op de bodem. Ik heb dit niet zelf geprobeerd, maar misschien een tip?

8
Of als je meerdere vogels hebt, zet je papegaai naast een papegaai die al pellets eet.
 


www.fluffies.org
Copyright © 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission