Preventing diseases
 

Gewone zaadmengsels bevatten vaak een heel hoog percentage zonnebloempitten.(Om de doodeenvoudige reden dat dit gewoon ontzettend goedkoop is) Zonnebloempitten bevatten veel vet en mogen daarom maar spaarzaam gevoerd worden. Goede zaadmixen kunnen wel alle ingredienten  van een goed dieet bevatten,maar de vraag is natuurlijk of je papegaai alles uit het zaadmengsel zal consumeren. Papegaaien zijn vaak kieskeurige eters en kiezen dan juist de dingen die veel vet bevatten: De zonnebloempitten!

Papegaaien kunnen het jaren uithouden op een slecht dieet en dan plotseling overlijden.Je hoeft namelijk niet meteen te merken dat het voer van onvoldoende kwaliteit is.

Een andere reden om pellets te kiezen boven een zaadmengsel aangevuld met vers voer is dat je nooit weet hoeveel vitamine A een worteltje bijvoorbeeld bevat. Dat maakt het ontzettend lastig  om te bepalen hoeveel worteltjes je je papegaai moet voeren zodat hij genoeg vitamine A binnenkrjgt. Laat staan dat je makkelijk kunt nagaan hoeveel een papegaai morst van zijn worteltje.

Sommige mensen zeggen dat papegaaien alleen zullen eten wat zij nodig hebben en wat goed voor hen is. Denk hierbij aan kinderen (en ook volwassenen) die niet eten wat het beste voor hen is. In de meeste gevallen eten zij liever een reep chocolade, pizza en patat ipv een gezond bordje groenten.

Als je besluit je papegaai geen pellets te voeren, omdat hij ze niet  wil accepteren of omdat jij zelf twijfels hebt over pellets, zorg er dan aub voor dat je je papegaai een gezonde maaltijd verschaft. Dus niet alleen maar een zaadmengel rijk aan zonnebloempitten. Kies een goed zaadmengsel en geef ook veel vers voer  zoals groenten, bonen, en ander vers voer. Houdt in gedachten dat papegaaien geen vitamine C nodig hebben in hun dieet. 
Kijk ook uit voor overdosering van vitamine preparaten. Als je overdoseert doe je namelijk meer fout dan goed. Geef liever een boel vers voer rijk aan bepaalde vitaminen.
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission