Preventing diseases
 

Op de foto's die ik hieronder heb geplaatst, kun je de schade zien die een kleine bonte boer of Senegal papegaai kan aanrichten aan een gepoedercoate kooi.
Iago, mijn bonte boer is geen supersloper zoals een Molukken kaketoe, maar gewoon een klein vogeltje. Noch was zijn kooi een goedkope immitatie, zoals je deze dag heel veel ziet. Ik heb hem een kooi gegeven van een goed, gerenommeerd merk, en volgens de eigenaar van de winkel was het een kooi van een goede kwaliteit.
Dus niet!
Misschien denk je dat ik deze kooi al geruime tijd had voordat Iago hem beschadigde. Het tegendeel is echter waar, Iago had deze kooi pas een maand of acht, negen. Waarschijnlijk had hij zijn kooi al veel eerder beschadigd: Toen Iago de kooi net vier of vijf maandjes bewoonde. Misschien zelfs eerder!Een paar maanden geleden begon Iago aan zijn tralies te knagen. Ik kon in het begin geen beschadigde plekken op de tralies vinden, maar ik realiseerde me wel dat hij waarschijnlijk een keer 'succes' had gehad. (Dat hij een stukje poedercoating van de tralies had afgekregen)
Ik moet er wel bij vertellen dat ik de kooi altijd schoonmaak in de woonkamer, met warm water. Er komen totaal geen agressieve schoonmaakmiddelen aan te pas. De laatste tijd gebruik ik een papegaaienveilig schoonmaakmiddel, wat ik speciaal bestel. (Ik doe dit omdat ik geen enkel risico wil lopen als het gaat om de gezondheid en veiligheid van mijn papegaaien)

Toen ik de kooi een paar dagen geleden aan het schoonmaken was, nam ik het rooster mee naar de spoelbak, in de keuken. Ik weet niet waarom ik dat deed. Ik bemerkte heel veel beschadigde tralies. Bijna iedere tralie op het rooster was beschadigd, en ernstig ook!
Op de foto hieronder heb ik de beschadigde delen gemarkeerd met rood, een van de onbeschadigde delen met groen.

Op de foto hieronder heb ik een beschadigd plekje vergroot. Zoals je kunt zien heeft mijn kleine papegaai de tralies flink beschadigd! Je kunt het ijzer van de tralies er gewoon doorheen zien!

Ik belde de winkel, om te vragen of dit nog onder de garantie viel. Ik bedoel, ik heb geen grote vogel in een kooi gezet die niet voor grote vogels is ofzo. Ik heb een bonte boer in een voor hem prima kooi gezet, tenminste, dat dacht ik!
De winkel eigenaar vertelde dat hij niet van plan was mij een nieuwe kooi te geven, en ook dat hij niet van plan was dit probleem op te lossen.
Hij vertelde mij dat dit veel vaker gebeurde, vooral met bepaalde parkietensoorten en met zonparkieten! Ik stond perplex. Hoe kon hij in godsnaam kooien verkopen aan mensen met die vogels, waarvan hij WIST dat die soorten deze kooien beschadigen!
Zijn antwoord hierop was dat deze poedercoating geen zink bevatte en DUS veilig was.
(Ik denk niet dat het goed is als je dit soort materiaal binnenkrijgt, maar goed, dat is mijn mening. Ook kan het nu blootliggende metaal gaan roesten. Als je gaai dit binnenkrijgt lijkt me dat ook niet echt goed voor zijn of haar gezondheid!)
Toen ik hem vroeg of hij toekomstige kopers van bonte boertjes, of mensen waarvan hij WIST dat ze een soorgelijke kooi wilden aanschaffen voor hun bonte boer, wilde waarschuwen (Hij verkoopt ook papegaaien), antwoordde hij dat hij dat niet ging doen. Er had immers nooit een soortgelijk incident plaatsgevonden..
Hij vertelde mij ook dat er goedkopere kooien op de markt waren, die al beschadigd waren. Hij verkocht ze ook. Hij vertelde me ook dat hij ze bijna niet meer durfde te verkopen, omdat ze zo slecht waren! (Maar hij deed het nog wel?)Het ging hem vooral om het geld. Hij toonde totaal geen interesse in het welzijn van zijn eigen, of de papegaaien van andere mensen.

Koop aub een roestvrijstalen kooi voor je papegaai, als de financien dit toelaten.. Zo niet, controleer je gepoedercoate kooi dan eens in de zoveel tijd, om er zeker van te zijn dat er geen stukjes afgekauwd worden en dat het metaal wat evt bloot is komen te liggen niet gaat roesten. Informeer ook naar de samenstelling van de poedercoating van je eigen kooi...


 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission