Preventing diseases
 

Papegaaien moeten eigenlijk een paar keer in de week onder de douche/ badderen. Kaketoes moeten zelfs een keer per week door en door nat worden.. Sommige papegaaien houden niet zo van douchen of van badderen. Hieronder zal ik proberen enkele oplossingen aan te dragen voor deze papegaaien.


Time for my bath!          Lekker douchen!
Iago vindt het echt heel erg leuk om samen met mij te douchen ( Ik laat het water op mijn schouder vallen en houd hem dan op schouder hoogte, ongeveer twintig/dertig centimeter van me af. Hij begint dan te babbelen en te fluiten, maakt zich bol, en schudt zich uit. Dit vindt hij pas sinds kort lekker, ik heb geen idee vanwaar die plotselinge omslag ineens!) en hij vindt het ook geweldig om te douchen op een stoel, zoals hierboven op het plaatje te zien is. Hij beleeft ook veel plezier aan badderen in zijn waterbakje.. (Zie boven)
Vergeet niet het water te vervangen als je papegaai klaar is met badderen!Toen ik hem voor de eerste keer met een plantenspuit sproeide werd hij helemaal gek! Ik besloot hem niet meer te sproeien. Een tijdje geleden leerde ik dat papegaaien misbruik maken van ons door een grote scene te maken als ze iets moeten doen/ondergaan wat ze niet leuk vinden. Als je dan besluit dat vervelende niet meer te toen omdat je papegaai helemaal panisch wordt, denken ze: Oh, als ik er een grote scene van maak hoeft het niet meer.
Ook vinden ze het geweldig als jij ze sproeit en je 'grappig' gaat gedragen. Ze zijn gek op toneel en dan maken ze er de tweede keer nog een groter spektakel van dan de eerste keer, hopend op jouw grappige reactie!
Als derde, en dit heb ik van mijn papegaaien gedragsspecialist geleerd, bevestig je het paniekgedrag van je papegaai door het sproeien te bestempelen als iets wat erg eng is, en dus vermeden moet worden.
Denk maar aan je kinderjaren, toen je wakker werd van bliksem. Je was waarschijnlijk bang en je mocht bij je ouders in bed komen liggen. Dat bevestigde eigenlijk het feit dat je bang moest zijn van onweer!

Showertime!Back to the point: Er zijn een heleboel manier om je papegaai het badje/douche te geven die hij nodig heeft. Zazu vindt het fijner om met mij te douchen, ik zie hem niet in zijn waterbak zitten zoals Iago. Hij daarentegen vindt het heerlijk om in de hete stoom te zitten als ik aan het douchen ben en als ik dan klaar ben met douchen, laat ik hem opstappen en laat het water dan op mijn schouder vallen, terwijl ik Zazu op schouderhoogte houd, ongeveer twintig centimeter van me vandaan. Dit vindt hij echt geweldig en hij spreidt zijn vleugels dan om zoveel mogelijk waterdruppeltjes op te vangen. Dit is tevens een goede manier om je papegaai lekker te laten douchen, als ook een manier om het meeste uit een klein beetje tijd te halen. Perfect voor als je een keer minder tijd hebt voor je gevederde vriendje!

Na een lekker badje laat ik ze lekker op hun stokje opdrogen. Als ze heel erg nat zijn kan je misschien een fohn gebruiken op een hele lage stand. Ik wikkel ze meestal in een handdoek of zoals op de foto hieronder, in een oud T-shirt.
Drying on my mom's old t-shirt

Natuurlijk zijn er papegaaien die andere dingen leuker vinden maar het is niet aan te raden paniek gedrag aan te moedigen. Bijvoorbeeld het sproeien: Als een papegaai het helemaal niet leuk vindt om natgespoten te worden, probeer dan het water omhoog te spuiten, aangezien veel papegaaien dit WEL fijn vinden. Als je papegaai de douche niet leuk vindt, probeer dan het water eerst op je schouder te laten vallen, zoals bij Zazu en Iago beschreven staat. Als je papegaai het niet leuk vindt om te badderen in deze waterbak, probeer dan een andere waterbak (Iago geeft de voorkeur aan de waterbak in Zazu's slaap kooi. Als ik hem in die kooi zet gaat hij onmiddellijk zitten badderen!) of doe nieuw water in het bakje. Vindt uit wat jouw papegaai het prettigste vindt, maar sluit andere dingen niet helemaal uit.
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission