Preventing diseases
 

Zonlicht is noodzakelijk om papegaaien gezond en gelukkig te houden. Wij mensen ondervinden ook de nadelen van te weinig zonlicht. Denk hierbij aan de winterdepressies. Mensen worden depressiever naarmate de dagen korter worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat gebrek aan vol-spectrum licht (bijna identiek aan zonlicht) kan leiden tot vreemd gedrag. Ratten (en nu wil ik niet zeggen dat ik je papegaaitje vergelijk met een rat; Ik wil enkel een voorbeeld geven) die werden grootgebracht onder kunstmatig licht waren veel agressiever dan ratten die werden grootgebracht onder natuurlijk daglicht. Mannelijke ratten aten zelfs hun eigen kroost op, iets wat ze nooit deden onder natuurlijk licht.

Het is hierom dat men denkt dat papegaaien depressief worden als zij constant binnen worden gehouden. (Zij krijgen zo te weinig zonlicht) Het gaat hier vaak om papegaaien die in kelders, op zolders of in schuren worden gehouden. Ik heb gelezen dat een agressieve en plukkende vogel die binnen werd gehouden ontzettend opknapte toen men hem buiten zette.
Het heeft echter geen zin om je papegaai voor het raam te zetten, omdat het efficiente UV gedeelte, wat verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine D, niet door ruiten heen komt.

Neem daarom je vogel iedere dag mee naar buiten. Je moet je papegaai natuurlijk niet in de volle zon zetten! Als je je papegaai niet dagelijks zonlicht kan verschaffen,  overweeg dan  een vol spectrum lichtsysteem aan te schaffen.
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission