Handy to teach


Sommige dingen zijn heel handig als je papegaai bijvoorbeeld ziek is en naar de dokter moet. Andere dingen maken gewoon deel uit van de opvoeding. Ik zal acht dingen opnoemen om je papegaai te leren die misschien van pas zullen komen..

1

Leer je papepgaai op en af stappen op commando. Dit wordt beschouwd als basis training. Als je papegaai op of af stapt prijs hem dan uitbundig. Straf ze niet als ze weigeren op of af te stappen. Toen mijn vogels dit moesten leren duwde ik mijn hand tegen hun borst. (Zodat ze op moesten stappen)

2
Als je je papegaai mee naar buiten wilt nemen is het handig om daar al heel vroeg mee te beginnen. Een tuigje kan gebruikt worden, de papegaai kan ook aan zijn pootjes worden vastgehouden. Ik heb niet zoveel ervaring met een tuigje omdat Zazu er echt een hekel aan heeft en ik Iago aan zijn pootjes vasthoud. Iago ging als van baby af aan mee. Ik moest dan vaak met het openbaar vervoer reizen: tram, metro en bus, en daardoor is hij gewend geraakt aan een boel herrie en vreemde geluiden.

3
Leer je papegaai om zich te vermaken met speeltjes. Een speeltje kan interessant gemaakt worden door er zelf mee te gaan spelen voor de neus van je papegaai. Doe hierbij alsof je papegaai er niet is. Het is gemakkelijker als iemand je kan helpen. Dan doen er twee mensen alsof het speeltje harstikke interessant is. Wedden dat je papegaai het speeltje dan wel accepteert?

4
Als je je papegaai zaadjes geeft is het heel erg belangrijk dat je je papegaai ook andere dingen leert eten. Ook hierbij kan het 'nieuwe' voer aantrekkelijker gemaakt worden door het niet meteen aan de papegaai te geven. Ga weer voor je papegaai staan en eet er zelf wat van. Geef dan wat aan de persoon die je eventueel helpt. Geef na een tijdje ook wat aan je papegaai: De vogel zal het voer nu interessanter vinden.
Ik heb dit zelf geprobeerd met mijn senegal papegaai en binnen een half uurtje at hij zijn voer. Normaal gesproken liet hij het links liggen en hongerde liever anderhalve dag dan dat hij het opat!
Papegaaien zijn nieuwsgierige, sociale en slimme wezentjes, die maar al te graag willen weten wat je daar vasthoudt en wat daar zo interessant is. Ze vinden het echt niet leuk als je iets aan het doen bent waar ze niet aan mee kunnen doen. Sla daar een slaatje uit!

5
Leer je papegaai om niet telkens op je schouder te gaan zitten omdat je vogel zich dan in een dominante positie bevindt. Als hij in je gezicht bijt levert dat soms lelijke plekken op!

6
Leer je papegaai dat handdoeken niet zo heel erg eng hoeven zijn! Handdoeken zijn geen dingen die gebruikt worden als er vervelende dingen moeten gebeuren zoals kortwieken: Het is ook iets leuks om in een handdoek te zitten. Ik begon met kiekeboe spelen met de handdoek. Daarna deed ik de handdoek om mijn gaaitjes en wandelde zo het hele huis door, terwijl ik hen allerlei dingen liet zien en vertelde wat ik zag. Ik knuffel mijn vogeltjes dan ook en meestal krijgen ze ook iets lekkers dan. Zo leren ze dat een handdoek ook harstikke leuk kan zijn!
Gebruik wel een oude handdoek omdat ze aan de handdoek kunnen gaan knagen, wat leidt tot een handdoek vol met gaten!
 
7
Leer je gevederde vriendje van een lepeltje te eten. Dit kan handig zijn als hij medicijnen toegediends moet krijgen.

8
Leer je papegaai om hem op zijn rug te houden omdat dit handig kan zijn als je bijvoorbeeld naar de dierenarts moet. Deze kan dan gemakkelijk de papegaai onderzoeken en evt zijn nageltjes bijwerken. Houdt de papegaai met een hand vast en maak een soort holletje met je andere hand. Rol dan voorzichtig je vogel om en vertel je vogel ook dat je hem om gaat rollen. Zo weet je papegaai wat er gaat gebeuren.
 


www.fluffies.org
Copyright İ 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission