Cages


Hoe kies ik een goede kooi? Ik zal u tien handige punten geven die u zullen helpen een handige kooi te vinden.
LEES AUB DIT ARTIKEL OVER MIJN ERVARING MET GEPOEDERCOATE KOOIEN!!


1
Koop liever een vierkante of een rechthoekige kooi. Ronde kooien of kooien met rare vormen worden vaak geassocieerd met neurotisch gedrag. De laden van vierkante kooien zijn bovendien gemakkelijker te bedekken met bijvoorbeeld kranten, vierkante kooien zijn ook makkelijker om accessoires in op te hangen.

2
Kies de juiste tralie dikte en afstand tussen de tralies voor de vogel die je gaat aanschaffen. Sommige kooien zijn groot genoeg maar overleven de kracht van een snavel niet. Andere kooien hebben misschien een juiste tralie dikte, maar een te grote afstand tussen de tralies, waardoor de vogel met zijn kop vast kan komen te zitten.3
Sommige kooien moeten men van de lade aftillen om schoon te maken. Dit mag dan nu wel geen probleem voor je zijn maar bedenk wel dat papegaaien erg oud kunnen worden en dat al dat gesjouw met die kooi later wel een punt van ergernis kan worden. Je kan later wel last van je rug krijgen en dan zul je simpele procedures waarderen.

4
Een grote deur is ontzettend handig bij het schoonmaken, aangezien het moeilijk is door een kleine deuropening de binnenkant van de kooi schoon te maken. Het kan ook een probleem zijn om je papegaai erin en eruit te halen. Let ook op dat de scharnieren en het slot van de kooi papegaaien bestendig zijn, of hang er een hangslot op.

5

Ik denk dat alle papegaaien een rooster in de kooi moeten hebben om contact met hun uitwerpselen en rottend voer te vermijden. Als je geen rooster hebt, kunnen je vogeltjes zich te goed doen aan de grondbedekking, zoals kranten.

6
Wielen zijn handig om de kooi te verplaatsen als je deze en de omgeving een keer grondig wilt schoonmaken.
7
Een kooi die naast verticale ook horizontale tralies heeft verdient de voorkeur: verticale tralies om naar beneden te glijden en om uw papegaai actiever te houden (Dit verbrandt meer calorien en het is een grotere oefening voor uw papegaai om langs verticale tralies omhoog te klimmen dan langs horizontale) en horizontale tralies om gemakkelijk omhoog te klauteren.
Het is geen noodzaak dat een kooi beide tralies heeft: Bij kooien met alleen verticale tralies hangt men ladders aan de zijkant en bij kooien met alleen horizontale tralies kan men touwen hangen om naar beneden te 'glijden'.

8
Een play-pen top die eraf geschroefd kan worden is erg handig. Omdat vogels niet hoger mogen gaan zitten dan uw schouder, raad ik aan deze play-pen top eraf te halen en hem op de schuiflade die er bij wordt geleverd, te plaatsen en deze combinatie op een grote emmer of doos te zetten. Zo creeert u een leuke speelplaats voor uw papegaai, zonder dat u een aparte play-stand hoeft te kopen. Ik gebruik mijn play-pen ook op deze wijze en het gaat fantastisch! Zazu is er gek op!

9
Ik vind dat een papegaai tenminste drie etensbakjes moet hebben. (Voor water, pellets/zaad en verse versnaperingen of extra's) Papegaaien kunnen met gemak zware etensbakken optillen en laten vallen. Dit veroorzaakt niet alleen een rotzooi maar ook verwondingen in het geval de bak op hem valt. Ook kan je papegaai zo zonder water komen te zitten. Mijn oranjekuif kaketoe tilde altijd haar waterbak op en gooide deze op de grond. Ze deed dit dus ook als ik haar kooi net had schoongemaakt, zodat ik weer opnieuw kon beginnen. Ik had namelijk geen zin in schimmels.
Hierom is het handig om een kooi te kiezen waarin de bakjes vergrendeld kunnen worden. Let ook op dat deze bakjes van niet-poreus materiaal zijn gemaakt.

10
Let erop dat de kooi geen giftige metalen bevat zoals zink. Meer informatie hierover op mijn zinkpagina's. (Helaas in het Engels)
 


www.fluffies.org
Copyright 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission